Kärpille hopeaa

Porin Kärppien ja lappeenrantalaisen RB-93 neljäs finaali noudatti pitkälti samaa linjaa aikaisempien loppuotteluiden kanssa. Kärpät johti kahden erän jälkeen, mutta huono päätöserä toi lappeenrantalaiset mukaan peliin ja lopulta se hoiti joukkueena ottelun edukseen. Kovin kaksijakoinen oli sunnuntainkin ottelu. Kotijoukkue onnistui täydellisesti ensimmäisessä erässä, mutta toisen erän vieraiden kova karvaus oli myrkkyä ja Kärpät vei sen puhtaasti 5-1. Erätauko pelasti lappeenrantalaiset suuremmalta konttaukselta. Päätöserässä Kärpät jäi taas maaleitta ja Kultainen Kotka rantautui vuodeksi Lappeenrantaan.

ENSIMMÄINEN ERÄ SELKEÄSTI KOTIJOUKKUEELLE

Kotijoukkue RB-93 oli päättänyt laittaa kaikki peliin neljänteen finaaliin jo ensimmäisestä sekunnista asti. Hyvin oli hereillä vierailijakin ja paremmat paikat taisi ollakin Porin Kärpillä. Viimeistely kuitenkin ontui ja erää pelattiin puoleen väliin saakka maaleitta. Kun peliä oli pelattuna runsas 12 minuuttia, tapahtui kärppäpuolustajalle hirveä moka oman maalin takana. Syntyneestä tilanteesta Riku Rissanen pääsi laukomaan lukemiksi 1-0, Juha-Pekka Ryynäsen syötöstä. Heti maalin jälkeen Kärpät otti tyhmän jäähyn ja kotijoukkue rankaisi saadusta edusta. Lisää oli tulossa, kun hienon kuvion päätteeksi Sami Virolainen tykitti lukemiksi jo 2-0. Runsas kaksi minuuttia eteenpäin ja peli oli jo 3-0. Maalintekijänä Sami Turunen ja syöttäjänä Petteri Toikka. Kärpät kuitenkin kuittasi maalin nopeasti, kun Tero Kärjen kaukolaukaus yllätti Mikko Haikalan. Mutta vain kaksi minuuttia ehdittiin pelata, kun kotijoukkue oli taas kolmen maalin johdossa. Mikko Haikala avasi pitkällä heitolla ja porilaispuolustus ei saanut selän taakse jäänyttä Jarkko Lapattoa kiinni. Lapatto iski erän loppulukemiksi 4-1 maalin etukulmasta sisään.

KÄRPÄT TULEE TOISEEN ERÄÄN TAISTELUA TÄYNNÄ

Kukaan ei tiedä mitä kotijoukkueen pukuhuoneessa oli tapahtunut ensimmäisellä erätauolla, mutta ainakin se oli selvää että jalat ja liike sinne ainakin olivat jääneet. Kärpät iski heti toisen alkuminuuteilla. Jani Helppolainen pääsi vetämään B-pisteen kohdilta ja laukaus upposi etukulmasta sisään. Hetkeä myöhemmin vierasjoukkue pääsi pelaamaan miesylivoimaa ja käytti etunsa hyväkseen. Marko Luukkonen löysi maalintekopaikalta Rami Välimaan, jonka upea veto upposi ohi Mikko Haikalan. Kärpät oli jo maalin päässä lukemissa 4-3. Hyvää otetta seurasi kuitenkin tyhmät jäähyt, jotka otti molemmat Rami Välimaa. Kotijoukkue pääsi pelaamaan neljä minuuttia miesylivoimaa ja vaikka vierailija kesti hyvin alivoimalla, tuli rankaisu vielä 40 sekuntia ennen jäähyjen päättymistä. Petteri Toikka pääsi vetämään vapaasti ja taas oli kotijoukkue kahden maalin johdossa. Erän loppupuoliskolla Kärpät lisäsi höyryä ja RB-93 oli hätää kärsimässä. Kärpät tuli nopeaan vastahyökkäykseen jonka päätteeksi Mikko Peltonen osui suoraan Mika Ahonkiven syötöstä. Ja vain minuutti edellisestä, niin peli oli jo tasan. Taas nopealla vastahyökkäyksellä iskettiin ja parivaljakko Jose Laaksonen –Mikko Peltonen sahasivat lopulta Peltosen maalintekoon. Erän lopussa Kärpät pääsi vielä pelaamaan miesylivoimaa ja onnistui vain kaksi sekuntia annetun vapaalyönnin jälkeen. Niko Papinaho syötti ja Marko Luukkonen latasi viivalta vieraat ensi kertaa johtoon. Summeri kuitenkin pelasti kotijoukkueen ja se pääsi viimeiselle erätauolle vain maalin tappioasemassa.

KÄRPÄT JÄÄTYY PÄÄTÖSERÄÄN, KOTIJOUKKUE PELAA JÄRKEVÄSTI JA VOITTAA

Niin monta kertaa jo aiemminkin tällä kaudella, loppuu Kärppien pelaaminen päätöserässä täysin. Joukkue ei vain pääse liikkeelle ja kuviot ovat täysin sekaisin. Niinpä ote siirtyy takaisin kotijoukkueelle ja se tasoittaakin jo kahden minuutin kohdalla pelatessaan tasavajaalla. Joni Meskaselle tulee ottelussa ainoa musta hetki ja Joonas Partasen löysä veto uppoaa kärppämaaliin. Peliä pelataan tuon maalin jälkeen lähinnä porilaispäässä, mutta Kärpät kestää ja pitää pelin tasaisena. Kun pelikello lähenee kolmannen erän puoliväliä, saa Mikko Peltonen jäähyn ja samalla kotijoukkue saa mahdollisuuden mennä taas johtoon. Se onnistuukin, kun Jarkko Käkränen pääsee laukaisupaikalle kiertäessään maalin takaa maalille. Pallo maalissa ja kotijoukkue ottaa vahvan otteen voitosta ja Kultaisesta Kotkasta. Lopussa vierasjoukkue yrittää vielä ilman maalivahtia ja on parikin kertaa lähellä tasoitusta. Pallo ei kuitenkaan enää pompi Kärpille vaan lappeenrantalaisen RB-93 liigahistorian ensimmäinen kulta on tosiasia.

Kotijoukkueen parhaita olivat tässä ottelussa Sami Turunen, Jarkko Käkränen ja nopea Juha-Pekka Ryynänen. Kärpistä Mikko Peltonen oli virkeämpi kuin lauantain Porin ottelussa tekemällä kaksi hienoa maalia. Maalissa Joni Meskanen oli taas loistava, vaikka päätöserän tasoitusmaali hieman helposti upposikin maaliin. Puolustuksen paras oli Marko Luukkonen 1+1.

SUMMA SUMMARUM: RB-93 ja Porin Kärpät tarjosivat yleisölle hienon finaalisarjan, jossa lappeenrantalaiset olivat joukkueena lopulta vahvempia. Ottelun jälkeen hopeajoukkueen fiilikset olivat ankeat ja useampi pelaaja pohti taas lopettamista. –Joo, pahalta tuntuu, kyllä me olisimme mielellämme vielä ensi viikonloppuna jatkaneet Porissa, mutta RB-93 osoitti olevansa Kultaisen Kotkan arvoinen joukkue eikä antanut meille enää mahdollisuutta viidenteen finaaliin, kertoi joukkueenjohtaja Markku Viitalampi. –Vaikka meillä oli tässä ottelusarjassa myös ”kränää” pelien ulkopuolella, niin lopulta on todettava, että oikeat joukkueet olivat finaalissa tällä kaudella, ja viimeistään kädenpuristuksissa tapahtumat unohtuivat, jatkoi Viitalampi. –Jos tästä kaudesta jotain oppi, niin ainakin sen, että joukkue on saatava kokoon aikaisemmin kuin tällä kaudella, lopetti Markku Viitalampi.

Liigan lauantain kokouksessa kuusi joukkuetta on tällä hetkellä varmistanut osallistumisensa ensi kauden liigaan. Kärpät on tuossa määrässä mukana, mutta UKP ja Bewe pohtivat vielä jatkoa. Seinäjoen Pallo&The Boysin päätös oli kielteinen, mutta uusina joukkueina mukana ovat Enson Pallo Varkaudesta ja joukkue Porvoosta, jonka nimeä ei ole vielä julkaistavissa. Kevät ja alkukesä näyttää liigajoukkueiden määrän ja sarjasysteemin ensi kautta ajatellen.

Ottelun erikoisuudet:
-Lappeenrannan Kisapuistoon oli saapunut neljänteen finaaliin kauden ennätysyleisö (1888), joka ottelun loputtua antoi taputuksin kunniaa myös vierasjoukkueelle. Harvoin tässäkään lajissa moista tekoa nähdään.

-Kärppien pukuhuonetta alettiin siivota taitoluistelijoiden jäljiltä, kun vierasjoukkue oli jo keskittymässä otteluun. Miestä lappasi kopissa kuin entiseen malliin Kooveen maalilla ja osa vierasjoukkueen pelaajistakin ehti hermostua tempaukseen.

-Neljänteen finaaliin oli saatu liigan paras tuomaripari Marko Oikarinen-Vesa Paavola, jotka eivät jäätyneet kovassa paineessa. Ihmeellistä kylläkin, että vasta tässä vaiheessa kaksikkoa käytettiin. Molemmat joukkueet olivat toivoneet paria jo aikaisemmissakin kohtaamisissa.

RB-93 – Porin Kärpät  7-6  (4-1,1-5,2-0)

Maalitilastot:
I erä

12.13 1-0 Riku Rissanen (Juha-Pekka Ryynänen)
13.25 2-0 Sami Virolainen (Mikko Suninen)yv.
15.26 3-0 Sami Turunen (Petteri Toikka)
15.47 3-1 Tero Kärki (Teemu Tuomi)
17.51 4-1 Jarkko Lapatto (Mikko Haikala)

II erä
22.32 4-2 Jani Helppolainen (Rami Välimaa)
24.38 4-3 Rami Välimaa (Marko Luukkonen)yv.
30.10 5-3 Petteri Toikka (Sami Turunen)yv.
36.43 5-4 Mikko Peltonen (Mika Ahonkivi)
37.52 5-5 Mikko Peltonen (Jose Laaksonen)
39.20 5-6 Marko Luukkonen (Niko Papinaho)yv.

III erä
41.52 6-6 Joonas Partanen tv.
51.20 7-6 Jarkko Käkränen (Sami Turunen)yv.