Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Yhdessä vai erikseen tulevaan? – Resepti, jolla porilainen salibandy viedään huipulle

 

Yhdessä vai erikseen tulevaan?
– Resepti, jolla porilainen salibandy viedään huipulle


Kuten salibandyn ykkösdivarin länsilohkon sarjataulukosta voidaan tällä hetkellä todeta, Porin suunnalta on melkoista tunkua lajin korkeimmalle sarjatasolle. Erikoisimmillaan loppukevään ottelutulokset saattavat johtaa tilanteeseen, missä kumpikin porilaisjoukkue, sekä FBT että SBS Pori pelaavat liigakarsintoja tänä keväänä. Tuo tilanne taitaisi olla melko lailla ainutlaatuinen salibandyn historiassa, mikäli Helsinki jätetään tarkastelun ulkopuolelle.

 

Miten tähän tilanteeseen on sitten päädytty? Tähän kysymykseen osaa tuskin kukaan sen syvällisemmin vastata, mutta sen jokainen varmaan tiedostaa, että kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoiseen tilanteeseen ollaan kaupunkimme salibandypiireissä tultu. Porilaisen salibandyn tulevaisuuden suhteen eletään melkoista vedenjakajavaihetta, sillä se seura, joka onnistuu tuon himoitun sarjanousun ensin klaaraamaan, saa takuuvarmasti paikallissalibandyn valtikan haltuunsa ainakin muutamaksi vuodeksi.

 

Fuusio: mahdollisuus vai rasite

 

Keskusteltaessa porilaisen salibandyn tulevaisuudesta, aika ajoin nousee esiin, enemmän tai vähemmän hypoteettinen ajatus paikallisten seurojen yhdistymisestä. Tämänkin kolumnin taustalta löytyy tuo aihe, jonka puolestapuhujat ja vastustajat operoivat porilaisen salibandyn eteenpäin viemiseksi aineiston perusteella määrältään melko lailla tasalukuisesti.

 

Tätä täysin spekulatiivista artikkelia varten pyydettiin porilaisessa salibandyssa eri rooleissa mukana olevien henkilöiden mielipiteitä mahdollisesta seurojen fuusioitumisesta perusteluineen. Tämän lisäksi vastaajia pyydettiin pohtimaan, miten mahdollinen fuusio tulisi hoitaa, eli minkä seuran lipun alla liigapaikan tavoittelua tulevaisuudessa olisi järkevintä jatkaa. Kymmenen vastaajan mielipiteet jakautuivat oikeastaan aivan tasan vaihtoehtojen välillä, sillä neljä vastaajaa oli seurojen yhdistymisen kannalla, kaksi vastaaja vastasi kysymykseen ympäripyöreästi kyllä ja ei, fuusion vastustajia oli kolme, minkä lisäksi yksi ”en osaa sanoa”-vastaus oli perustelujen jälkeen tulkittavissa ei-vastaukseksi.

 

Puolesta…

 

Fuusioitumisen kannalla olevien mielipiteen taustalla oli toistuvasti ajatus tilanteesta, missä kaupungissa on selkeä ykkösjoukkue. Dominoivan seuran on vastaajien näkemyksen mukaan helpompi pärjätä tiukassa kilpailussa sekä kentällä että kentän ulkopuolella. Yhden, huippusalibandyyn panostavan seuran on helpompi hankkia itselleen rahoitusta yhteistyökumppaneilta silloin, kun pelaajien parhaimmisto edustaa yhtä seuraa.

 

Tommi Kumlanderin kommentti vetää hyvin yhteen yhden huippuseuran puolestapuhujien mielipiteen: ”Porin kokoisessa kaupungissa ei ole riittävästi resursseja kahden tasapäisesti kilpailevan joukkueen pyörittämiseen. Talous on tiukalla, sekä tämän lisäksi myös toimijoista on pulaa.

 

Samanaikaisesti myös urheilullisen menestyksen tavoittelun nähtiin edellyttävän yhdistymistä. Kummankin seuran pelaajamateriaalin ei nähty erikseen olevan riittävän tasokasta, jotta porilainen seura voisi uskottavasti tavoitella menestystä Salibandyliigassa.

 

FBT Porin valmentaja Sami Väreen tiukka näkemys ottaa kantaa juuri edellä mainittuun urheilullisen menestyksen tavoitteluun: ”Parhaat porilaiset pelaajat tulisi ehdottomasti saada saman lipun alle, jotta Porissa voitaisiin tulevaisuudessa taistella hyvistä liigasijoituksista. Välttämättä en tarkoita tällä seurojen yhdistymistä, mutta jotain toimenpiteitä pitää kyllä tulevaisuudessa tehdä.

 

 Ville Vahtera,FBT Pori, SBS Pori
Hynttyyt yhteen? Arkistokuva: Kari Saha / UrheiluPori.com

 

…ja vastaan

 

Yhdistymisen vastustajien mielipiteistä nousi esiin useita erittäin hyviä pointteja, jotka avasivat ainakin kirjoittajan silmiä entisestään. Fuusion puolustajien argumentit olivat ainakin periaatteen tasolla jo etukäteen tiedossa, mutta vastustajat toivat mielestäni kiinnostavan perspektiivin keskusteluun.

 

Matti Vapaniemen perustelut sille, miksi yhdistymistä ei tulisi harkita, kiteyttää vastustajien mielipiteen varsin ytimekkäästi: ”Parhaiden porilaisten pelaajien kokoamista yhdeksi joukkueeksi yritettiin taannoin. Projekti vaikutti jääneen vähän kesken, mutta mikäli sitoutuminen tekemiseen on luokkaa vuosi kerrallaan, niin on varmasti parasta pysyä omissa leireissä. Joukkueemme pelaa käytännössä samalla kokoonpanolla toista kautta, ja mikäli kehittyminen jatkuu samana niin yksilö- kuin joukkuetasolla, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

 

Tero Haapala, Matti Vapaniemi,FBT Pori, SBS Pori
..Vai rehdisti taistellen? Arkistokuva: Kari Saha / UrheiluPori.com

 

Osa fuusion vastustajista nosti esiin divaritason pelaajien suuren lukumäärän kaupungissamme. Yhdistymisen jälkeen uuden huippuseuran ulkopuolelle jäisi vähintään joukkueellisen verran pelimiehiä, jotka etsisivät pelipaikkaa seudun muista joukkueista. J-P Kujansuun sanoin: ”Yhdistymisen jälkeen parikymmentä peluria hakisi paikkaa muista seuroista. Tämän lisäksi porilainen juniorimylly tuottaa vuosittain muutaman pelaajan lisää kilpailemaan pelipaikoista. Näin ollen muutaman vuoden tähtäimellä joku uusi organisaatio nousisi haastamaan tämän yhdistymisen myötä muodostetun seuran, ja taas oltaisiin tutussa tilanteessa.

 

,SBS Pori - FBT Pori


Yhtäkaikki. Jatkossakin Urheilutalon lehterit olisi hienoa saadaan täyteen seuraamaan kansallista huippusalibandyä. Arkistokuva: Jarno Kylmänen/UrheiluPori.com

 

Perinteikäs SBS Pori…

 

Puntaroitaessa sitä, kumman seuran lipun alla mahdollisen yhdistyneen joukkueen tulisi pelata, saatiin kumpaankin suuntaan kallellaan olevia vastauksia. Tämä oli tietenkin jo alun alkaenkin selvää, sillä mustasukkaisuus naapuriseuran suuntaan tuntuu kovasti määrittävän porilaista salibandya. SBS Porin nimeen vannovat argumentoivat näkemystään seuran perinteillä sekä liigahistorialla.

 

SBS Pori on valtakunnallisesti tunnetumpi seura ja perinteitä löytyy selvästi naapuria enemmän. FBT Porin historia on vasta kolmen kauden mittainen. En kuitenkaan millään jaksa uskoa, että tämän hetken salibandypäättäjät pääsisivät asiasta minkäänlaiseen yhteisymmärrykseen”, tuumaa Tero Haapala porilaisen salibandyn tulevaisuutta spekuloidessaan.

 

…versus FBT-seurayhtymän laadukas junioritoiminta

 

Riippumatta vastaajan taustasta ja siitä, kumman seuran nimen alla pelaamisen puolesta hän liputti, käytännössä likimain jokainen vastaaja nosti esiin FBT Karhujen tasokkaan juniorityön. Vastauksissa painotettiin sitä, minkälainen voimavara oma kasvatustyö on porilaiselle salibandylle. Tarkasteltaessa kummankin seuran tämän hetkisiä rostereita, kovinkaan montaa Porin ulkopuolelta tullutta peluria ei pystytä joukkueiden nimilistoista löytämään.

 

Yhdistymisen hoitamisesta en osaa muuta sanoa, kuin että Karhujen junioriorganisaatiota ei saa ohittaa”, painottaa Sami Väre asiaa pohtiessaan. Samoilla linjoilla on Tero Haapala: ”FBT-organisaatio kaikkine juniorijoukkueineen on yksi Suomen laadukkaimmista, joten siitä tulee pitää kiinni.

 

FBT-seurojen organisaatiota pidettiin juuri edellä mainitun juniorityön johdosta yleisesti naapuriaan uskottavampana. Junioreiden suuren määrän sekä toimivan seuratyön ja taloudenpidon seurauksena FBT Pori koettiin ehkä luontevammaksi vaihtoehdoksi, mikäli kahden seuran toiminta yhdistettäisiin yhden seuran värien taakse. Osaltaan tähän tulokseen oli luonnollisesti vaikuttamassa myös se fakta, että vastaajista seitsemän kymmenestä edustaa jotain kolmesta FBT-seurasta. SBS Porin puolelta vastaajia oli siis ainoastaan kolme.

 

Lopussa ratkaisu seisoo, vai kuinka?

 

Kuten yltä käy ilmi, mielipiteitä asiaan on monia. Itse asiassa, mielipiteitä on varmasti tasan niin monta, kuin on vastaajiakin. Keskeisin huomio vastauksia analysoitaessa lienee kuitenkin se, että ongelma ja ratkaisu ei suinkaan löydy fuusiosta ja sen toteutuksesta, vaan porilaisen salibandyväen asenteista ja ennakkoluuloista. Juhani Ruohonen tiivistää ajatuksen seuraavasti: ”Porilaisen salibandyn eteenpäin viemiseksi pitää kaikkien laji-ihmisten olla aidosti mukana yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi. Erilaiset kuppikunnat nakertavat kumpaakin seuraa sisältäpäin ja näin varmasti kävisi myös uudelle yhdistyneelle seuralle.

 

Mikäli kuitenkin, mikä itse asiassa porilaista salibandya sivusta seuranneena tuntuu erittäin todennäköiseltä, kaupungissa jatketaan kahden kilpailevan seuran voimin, Jouni Lehtimäen luonnonvalintaa mukaileva näkemys tulee varmasti määrittämään sen, kumpi seuroista tulee jatkossa valtikkaa käsissään pitämään: ”Seura, joka ensimmäisenä nousee liigaan, saa etulyöntiaseman, ja sen jälkeen markkinat hoitaa. Eli pelaajat ja yhteistyökumppanit tekevät menestyksen myötä valintansa, kumman seuran mukaan lähtevät. Liiga tarjoaa niin pelaajille kuin sponsoreillekin paremman näkyvyyden.   

    

Kumpi seura lopulta liigassa pelaa, on allekirjoittaneelle periaatteessa yhdentekevää, mutta porilainen palloiluhistoria velvoittaa, että pääsarjasalibandya pitää tässä kaupungissa pelata jo lähitulevaisuudessa. Pääasia on, että tuo seura pystyy toimimaan muiden seurojen kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä, ilman suurempaa katkeruutta tai nokittelua. Ainoa vaatimukseni on, että joukkueen tulee pelata viihdyttävää, nykyaikaista salibandya ja mielellään voittaa pelejä aina silloin tällöin.

 

Seuraavat henkilöt vastasivat esitettyihin kysymyksiin:

 

Juhani Ruohonen, hallituksen puheenjohtaja, FBT Pori

Kristo Kangas, kapteeni, FBT Pori

Matti Vapaniemi, FBT Pori

Sami Väre, valmentaja, FBT Pori

Juha-Petri Kujansuu, valmennuspäällikkö FBT Karhut

Matti Kyytinen, hallituksen puheenjohtaja, FBT Karhut

Petteri Salmi, hallituksen varapuheenjohtaja, FBT Sharks

Jouni Lehtimäki, hallituksen puheenjohtaja, SBO Oy

Tero Haapala, SBS Pori (ex-FBT)

Tommi Kumlander, kapteeni, SBS Pori

 

Edellä lueteltujen lisäksi kysymykset esitettiin SBS Porin valmentaja Ismo Läntiselle, Tino Niemiselle sekä porilaisen salibandyn ”grand old man” Jari Vahteralle. Kaikki kolme kieltäytyivät vastaamasta omiin syihinsä vedoten. Jokaisella heistä olisi epäilemättä ollut omat näkemyksensä asiasta, joten sääli sinällään, että herrat eivät ehtineet vastaamaan.

 

Petteri Lahti

 

Kirjoittaja on 33-vuotias porilaistaustainen paluumuuttaja, joka työskentelee Ässien junioritoiminnan parissa. Kirjoittaja on perehtynyt salibandyyn monesta vinkkelistä, viime aikoina toimiessaan mm.  SK:n ja Salibandylehden avustajana. Sivutoimisena salibandyjournalistina kirjoittaja omaa mielestään varsin kirkkaan kuvan koko valtakunnan, mutta erityisesti Porin salibandykiemuroista. Oma kakkosdivaritason pelaajaura on näillä näkymin tullut tiensä päähän, uutta nostetta motivaatiolleen kirjoittaja onkin viime aikoina hakenut maalitolppien välistä.


Takaisin edelliselle sivulle


FBT Pori - logo

FBT Pori - 2007-2008 Miesten edustusjoukkue

Pelaajat kaudella 2007-2008

Ottelut kaudella 2007-2008

Seuran tiedot - Seuran kotisivutDivarin lokakuun kuukauden pelaajat ovat Eero Vanhatalo ja Saana Lenkkeri

Divarin lokakuun kuukauden pelaajat ovat Eero Vanhatalo ja Saana Lenkkeri

Lokakuun kuukauden pelaajiksi on valittu Inssi-Divarissa Karhujen Eero Vanhatalo ja naisten Divarissa SBS Wirmon Saana Lenkkeri.

Lue lisää
Karhuille uusi sopimuspelaaja

Karhuille uusi sopimuspelaaja

Karhut on tehnyt loppukauden mittaisen sopimuksen puolustaja Paavo Kankaanpään kanssa.

Lue lisää
Karhut ottaa lauantaina mittaa Limingan Niittomiehistä

Karhut ottaa lauantaina mittaa Limingan Niittomiehistä

Karhut lähtee lauantaina pohjoisiin LNM:n vieraaksi. Liminkalaiset esittivät marraskuussa vahvoja otteita Porissa, vieden tiukan väännön ja pisteet mukanaan lukemin 3-4.

Lue lisää
Arvid Vonk jatkaa Karhuissa

Arvid Vonk jatkaa Karhuissa

Viime kaudella Karhuissa 23 ottelussa pelannut Arvid Vonk on solminut vuoden jatkosopimuksen Karhujen kanssa. Vonk on tärkeä palanen Karhujen joukkuetta myös ensi kaudella.

Lue lisää
Roni Tuomela ja Karhut jatkosopimukseen

Roni Tuomela ja Karhut jatkosopimukseen

Viimeisimpinä pelaajina vuoden jatkosopimuksen on kirjoittanut Salibandyliigakokemustakin omaava Karhujen kasvatti Roni Tuomela.

Lue lisää
Karhuille kaksi jatkosopimusta

Karhuille kaksi jatkosopimusta

Porilaisjoukkueen riveissä tulevalla kaudella jatkavat Heikki Vanhatalo ja Henry Stenfors.

Lue lisää