Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomen jääkiekkomaajoukkueen nuoret lupaukset

Suomen jääkiekkomaajoukkueen nuoret lupaukset

Suomen jääkiekkomaajoukkue on ollut aina tunnettu joukkuepelaamisestaan. Vuoden 2019 maailmanmestaruusjoukkueella, jossa ei ollut nimekkäitä tähtiä oikeastaan ollenkaan, onkin erinomainen osoitus suomalaisesta joukkuepelaamisen taidosta. Tosin kuten monissa muissakin erikoisemmissa urheilulajeissa, myös jääkiekossa vain joukkuepelaaminen ei riitä menestykseen, vaan siihen tarvitaan myös taitoa. Vaikka vuoden 2019 MM-kisojen maajoukkueessa pelasi muutama vielä todella nuori ja verrattain tuntematon pelaaja, ei heiltä puuttunut vaadittuja taitoja voittoon. Nämä pelaajat ovatkin Suomen nuoria lupauksia, joiden varaan maajoukkue voi luultavasti tulevaisuudessakin luottaa. Katsastamme tässä artikkelissa lyhyesti näiden nuorien jääkiekkoammattilaisten uriin tähän asti, sekä kurkistamme joidenkin tulevaisuuden näkymiin.

Vuoden 2019 MM-jääkiekkojoukkue koostui useasta nuoresta pelaajasta

Nuorena pidettäviä, enintään 23-vuotiaita pelaajia vuoden 2019 joukkueessa olivat: Kaapo Kakko, Eetu Luostarinen, Henri Jokiharju, Oliwer Kaski, Niko Ojamäki, Veini Vehviläinen, Joel Kiviranta, Niko Mikkola sekä Juho Lammikko. Vaikka suurin osa näistä nuorista kiekkoilijoista on keskittynyt urheilutaustassaan yksinomaan jääkiekkoon, heistä Kaski ja Mikkola ovat pelanneet myös jalkapalloa ja Mikkola lisäksi vielä suunnistusta, yleisurheilua ja hiihtoa. 

Pelaajien urheilutaustoista huolimatta vuoden 2019 MM-voiton jälkeen kaikki joukkueen nuoret pelaajat ovat tänä päivänä kiekkoilijasankareita, ja nuorina lupauksina pidettäviä pelaajia olikin siis vuoden 2019 maajoukkueessa uskomattomat yhdeksän pelaajaa. Tämä kielii siitä, kuinka hyvää juniorivalmennustoiminta yleisesti on Suomessa ja kuinka jo varhaisesta iästä lähtien nuoria pelaajia valmennetaan yksilöllisesti. Näin heistä kasvaa monipuolisia pelaajia jo nuorena ja valmiudet kehittää omaa peliä ovat jo nuorena otolliset.

Kakon, Luostarisen ja Jokiharjun vaiheet tähän päivään

Mistä nämä nuorimmat lupaukset ovat lähtöisin, ja millaisia polkuja he ovat kulkeneet? Aloitetaan Kaapo Kakosta. Lyhyellä mailalla hyvin kiekkoa suojaava Kakko syntyi 13.2.2001, josta 7 vuotta eteenpäin hän aloitti jääkiekon Turun Palloseurassa. TPS:ssä uran aloittanut Kakko ei koskaan vaihtanutkaan seuraansa, vaan edellinen kausi 2018-2019 kului myös TPS:n riveissä, joskaan ei junioreissa vaan Liigassa. Välissä Kakko ehti dominoimaan tehoillaan C-, B- ja A-junioreissa, pelaten muun muassa yhden vuoden aikana vielä C-ikäisenä kaikissa kolmessa ikäluokassa. Kakko kirjoitti Liigajoukkue TPS:n kanssa sopimuksen erittäin nuorena, vasta 15-vuotiaana.

20-vuotias Eetu Luostarinen syntyi 2.9.1998. Luostarinen aloitti juniorina Kalevan Pallossa, ja Kakon tapaan Luostarisen koko junioriura on tähän saakka kulunut kasvattajaseurassa, eli Luostarisen tapauksessa KalPassa. Ensimmäisen ottelunsa Liigassa hän pelasi vuonna 2016, ja vuonna 2017 Carolina Hurricanes varasi hänet toisella kierroksella 42. pelaajana. 

Myös Henri Jokiharju varattiin samassa varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella 29. pelaajana. Jokiharju, syntynyt 17.6.1999, kävi luistelukoulun Ranskassa, mutta aloitti jääkiekon Suomessa Tampereen KOOVEE:ssä kaudella 2003-2004. Sen jälkeen seuroina ovat toimineet järjestyksessä Jokerit, Tappara, WHL-seura Portland Winterhawks, Chicago Blackhawks sekä sen AHL-seura Rockford IceHogs.

Lupausten tulevaisuuden näkymät

Nuorimpana lupauksena Kakko on ollut vielä siinä iässä, ettei häntä ole ollut mahdollista varata NHL:ään. Tämä kuitenkin muuttui kesän 2019 varaustilaisuudessa, jossa Kakko taisteli ensimmäisestä varauksesta yhdessä Yhdysvaltojen Jack Hughesin kanssa. Monet pitivät varmana, että Kakko varataan toisena, mutta esimerkiksi Sportsnet nosti hänet omassa listauksessaan maaliskuussa ensimmäiseksi. Loppujen lopuksi arvioiden mukaan Kakko valittiin toisena, mikä sekin teki suomalaista jääkiekkohistoriaa, sillä se on vasta neljäs näinkin korkea sijoitus suomalaisessa jääkiekkohistoriassa. Odotetusti Kakon varaava NHL-joukkue oli New York Rangers.

MM-kisojen jälkeen toukokuussa 2019 julkistettiin Eetu Luostarisen tehneen 3-vuotisen ja vajaan 3 miljoonan dollarin arvoisen tulokassopimuksen hänet varanneen Carolina Hurricanesin kanssa. Luostarisen ura jatkuu siis Carolinan organisaatiossa, ja nuoreen Carolinan joukkueeseen hänellä onkin loistava mahdollisuus murtaa pelipaikkansa pysyväksi. 

Jokiharjun jo pelatessa Chicago Blackhawksin organisaatiossa hänen tulevaisuutensa on kuitenkin näistä kolmesta lupauksesta tietyllä tapaa epävarmin. Tämä johtuu siitä, että alkukaudesta 2018-2019 paikkansa NHL-miehistöön naulannut Jokiharju tiputettiin pienemmälle vastuulle kesken kauden Chicagon vaihtaessa valmentajaansa. Loppukaudesta Chicago lähetti hänet AHL:n puolelle, mutta nousu takaisin pääsarjaan on nuorelle Jokiharjulle erittäin mahdollista.

Kuten usein nuorien suomalaisten kiekkolupausten kohdalla, myös vuoden 2019 MM-joukkueen taitavimpien jääkiekkoilijoiden tulevaisuus näyttää lupaavalta NHL:n kovissa joukkueissa. Toivomme kuitenkin, että he palaavat jälleen maajoukkueeseen vuonna 2020 johdattelemaan Suomen Leijonat jälleen kerran palkintopallille, ehkä jopa sille korkeimmalle.


Takaisin edelliselle sivulle
Ässien alustava harjoitusotteluohjelma

Ässien alustava harjoitusotteluohjelma

Kausi 2020 - 2021 käynnistyy Isomäki Areenassa keskiviikkona 5. elokuuta Kasitien derbyllä Ässät - Vaasan Sport.

Lue lisää
Ari-Pekka Selin mukaan Leijonien valmennusryhmään

Ari-Pekka Selin mukaan Leijonien valmennusryhmään

Ässien päävalmentaja Ari-Pekka Selin on valittu Suomen A-maajoukkueen valmennusryhmään. Selin korvaa valmennusryhmässä Antti Pennasen, joka siirtyy alle 20-vuotiaiden päävalmentajaksi.

Lue lisää
Markus Niemeläinen teki NHL-sopimuksen

Markus Niemeläinen teki NHL-sopimuksen

Ässien puolustaja Markus Niemeläinen on solminut kaksivuotisen tulokassopimuksen NHL-seura Edmonton Oilersin kanssa. Isokokoinen puolustaja on seuran 3. kierroksen varaus vuodelta 2016.

Lue lisää
Ässissä sovittiin organisaation palkkojen leikkaamisesta

Ässissä sovittiin organisaation palkkojen leikkaamisesta

Ässien koko organisaatio alentaa palkkojaan tilapäisesti koronaviruspandemian taloudellisten vaikutusten vuoksi.

Lue lisää
Jaakko Rosendahl jatkaa Ässien maalivahtivalmentajana

Jaakko Rosendahl jatkaa Ässien maalivahtivalmentajana

Ässien maalivahtivalmentajana vuodesta 2012 lähtien toiminut Jaakko Rosendahl jatkaa seuran palveluksessa kaksivuotisella sopimuksella.

Lue lisää
Koronavirus vei suomalaisurheiluseurat ahdinkoon - näin luovia asioita joukkueet tekevät nyt

Koronavirus vei suomalaisurheiluseurat ahdinkoon - näin luovia asioita joukkueet tekevät nyt

Koronavirus on pistänyt maailman tänä vuonna mullin mallin, ja omalla tavallaan siitä kärsii tahollaan miltei jokainen.

Lue lisää