Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomen parhaat salibandyn pelaajat

Suomen parhaat salibandyn pelaajat

Suomi on salibandyn mahtimaa. Maamme on koko lajihistorian ajan menestynyt vahvasti ja voittanut useita maailmanmestaruuksia miesten turnauksissa, joskin Ruotsin ylivallan murtaminen otti miehiltämme oman aikansa. Naisten maajoukkuekin on päässyt lähelle maailmanmestaruutta, mutta kirkkain kruunu on jäänyt vielä puuttumaan. Suomeen on viime vuosikymmeninä kehittynyt laaja salibandykulttuuri, ja harrastajamääriltään salibandy on maamme toiseksi suurin laji jalkapallon jälkeen. Lajin suosio näkyy myös miesten sekä naisten maajoukkueen otteluiden tv-katsojaluvuissa ja yleisömäärissä paikan päällä, vaikka kotimaisten liigojen katsojamäärissä vielä parantamisen varaa riittääkin.

Suomi on täynnä huippupelaajia

Suomi on tuottanut sekä tuottaa nykyäänkin suuren osan maailman parhaista salibandyn pelaajista. Silloin, kun lajin harrastajamäärät liikkuvat useissa kymmenissä tuhansissa, ei huippupelaajiakaan voi jäädä syntymättä. Useat Suomen huiput pelaavat ammatikseen kuitenkin Suomea rahakkaammilla areenoilla, kuten Ruotsissa tai Sveitsissä. Näiden sarjojen suuremmat palkat ovat mahdollisia muun muassa sen takia, että erilaisten arpajaislakien myötä useat nettikasinot pystyvät sponsoroimaan urheiluseuroja. Suomen kentille on kuitenkin riittänyt myös huippupelaajia. Salibandyihmiset muistavat esimerkiksi Janne Tähkän veivailut ja dominoinnit 90-luvulla ja 2000-luvun alussa.

Salibandyn taso onkin Suomessa varsin kova, ja pelaaminen huipputasolla vaatii kaikilta osin huippu-urheilijan ominaisuuksia, kuten kestävyyttä ja nopeutta. Äärimmäisen nopea peli vaatii myös timanttista pelikäsitystä, jonka myötä esimerkiksi Mika Kohosesta kasvoi Suomen kenties kaikkien aikojen paras miespelaaja. Rickie Hyvärinen oli myös uransa huipulla yksi maailman parhaita pelaajia mailataituruutensa ja loistavan pelisilmänsä ansiosta. Suomen miesten ensimmäistä maailmanmestaruutta vuonna 2008 oli voittamassa muitakin legendaarisia pelaajia, mainittakoon heistä esimerkiksi Lassi Vänttinen ja Santtu Manner.

Suomen parhaat miespelaajat

Suomen nykypäivän parhaita salibandynpelaajia edustavat useat nimet. Maalivahti Eero Kosonen valittiin vuonna 2019 maailman parhaaksi miespelaajaksi. Tuolle samaiselle listalle mahtui kymmenen parhaan pelaajan joukkoon myös neljä muuta suomalaista. Classicin Krister Savonen ylsi toiseksi ja Happeen Peter Kotilainen neljänneksi. Niin ikään Classicia edustavat Nico Salo ja Eemeli Salin ylsivät listauksessa sijoille kuusi ja kymmenen. Kuvaavaa on, että vaikka ulkomaan kentät ovat palkoiltaan paljon Suomen Salibandyliigaa edellä, pelasivat kaikki edellä mainitut pelaajat valintahetkellään suomalaisissa joukkueissa.

Suomalaiset miehittivät siis yllä mainitussa listauksessa kymmenen parhaan pelaajan joukosta viisi paikkaa. Tämä jos jokin on merkittävä osoitus suomalaisten pelaajien tasosta maailmanlaajuisessa vertailussa. Toki valinta oli osoitus myöskin suomalaisten pelaajien kohonneesta kollektiivisesta tasosta viime vuosiin nähden, sillä ennen Kososen valintaa maailman parhaaksi oli edellisen kerran suomalaisista kyseisen tittelin saanut Mika Kohonen vuonna 2012. Kohonen valittiinkin urallaan maailman parhaaksi pelaajaksi viisi kertaa, joten häntä voidaan hyvällä syyllä pitää Suomen kaikkien aikojen parhaana miespelaajana.

Suomen parhaat naispelaajat

Suomalaisista naispelaajista puhuttaessa kaksi nimeä on nostettava esille heti ensimmäisenä: Tampereen superkaksoset Oona ja Veera Kauppi, joista jälkimmäinen valittiin vuoden 2019 alussa maailman parhaaksi naispelaajaksi. Leikkisällä Oonaveera-lempinimellä kulkevat kaksoset ovat kentällä parhaimmillaan täysin ylivoimaisia muihin nähden, ja molemmat luovatkin tällä hetkellä uraa Ruotsissa, jossa myös naispelaajien on mahdollista harjoittaa salibandyn pelaamista ammattilaisen statuksella. Oona ja Veera Kauppi ovat pelikäsitykseltään ja sekä yhteistoimintakyvyiltään myöskin Ruotsin kentillä ja maajoukkueessa ajoittain täysin pysäyttämättömiä pelaajia.

Suomalaisista naispelaajista on mainittava myöskin My Kippilä, jonka osa suomalaisesta urheiluväestä muistaa hylätystä rankkarimaalista vuoden 2015 MM-kisoissa Tampereella. Kippilä onnistui veivaamaan pallon näyttävästi ohi Ruotsin maalivahdin, mutta ottelun tuomaristo katsoi naisen liikuttaneen palloa sääntöjen vastaisesti ja näin ollen hylkäsi nuoren naisen maalin. Myöskin Kippilä pelaa Kaupin siskosten tavoin ammatikseen Ruotsissa, jossa hänen joukkueensa on Kais Mora IF. Kaupin siskosten tapaan hänkin on voittanut MM-kisoissa kaksi hopeaista mitalia sekä yhden pronssisen mitalin.


Takaisin edelliselle sivulle
Roni Tuomela ja Karhut jatkosopimukseen

Roni Tuomela ja Karhut jatkosopimukseen

Viimeisimpinä pelaajina vuoden jatkosopimuksen on kirjoittanut Salibandyliigakokemustakin omaava Karhujen kasvatti Roni Tuomela.

Lue lisää
Karhuille kaksi jatkosopimusta

Karhuille kaksi jatkosopimusta

Porilaisjoukkueen riveissä tulevalla kaudella jatkavat Heikki Vanhatalo ja Henry Stenfors.

Lue lisää
Ville Salonen ja Tatu Ruohonen jatkavat Karhuissa

Ville Salonen ja Tatu Ruohonen jatkavat Karhuissa

Salibandyn Divariin valmistautuva Karhut on solminut kaksi uutta jatkosopimusta ensi kaudeksi. Joukkueen riveissä jatkavat kokeneet hyökkääjä Ville Salonen ja puolustaja Tatu Ruohonen.

Lue lisää
Tomi Jerkku palaa Karhujen riveihin

Tomi Jerkku palaa Karhujen riveihin

Tulevaan Divari-kauteen valmistautuva porilaisjoukkue sai huhtikuun päätteeksi mieluisan paluumuuttajan. Viime kaudella Salibandyliigassa LASBia edustanut hyökkääjä Tomi Jerkku palaa Poriin.

Lue lisää
Hyvän salibandypelaajan ominaisuudet

Hyvän salibandypelaajan ominaisuudet

Salibandysta on muodostunut vuosien saatossa yhä suositumpaa ja suositumpaa. Suomessa on salibandyn harrastajia jo lähes 400 000, ja maajoukkueiden menestys on kasvattanut harrastajamääriä entisestään.

Lue lisää
Nokia järjesti turpakäräjät

Nokia järjesti turpakäräjät

Karhujen ja Nokian KrP:n ottelusta muodostui avauserän jälkeen painajainen kotijoukkueelle. Vierailija KrP kylvetti Karhuja urakalla ja tuloksena oli seuran liigahistorian suurinumeroisin tappio maalein 2-15.

Lue lisää