Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

NFL ja suomalaiset pelaajat liigassa

NFL ja suomalaiset pelaajat liigassa

Jenkkifutis eli amerikkalainen jalkapallo on Yhdysvaltain urheilumarkkinoiden suurin sarja, ja sen loppuottelu Super Bowl kerää televisioiden ääreen suuremmat katsojamassat kuin yksikään toinen urheilutapahtuma. NFL:n hallussaan pitämä markkina ja tv-sopimukset ovat suuremmat kuin muilla Pohjois-Amerikan urheilusarjoilla, ja onkin esitetty arvioita, että muhkeiden tv-rahojen ansiosta NFL-joukkueet pystyisivät tekemään taloudellista voittoa jopa pelaamalla viikosta toiseen tyhjille katsomoille. NFL:ssä pelaa 32 joukkuetta eri puolilta Yhdysvaltoja, joten se on myös joukkuemäärältään suurin Pohjois-Amerikan suurista urheilusarjoista.

NFL Suomessa ja ensimmäinen suomalainen pelaaja

NFL-liigaan kohdistuva vedonlyönti on myös maailmanlaajuisesti erittäin suosittua. Monet vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat jokaiseen liigan otteluun useita satoja vedonlyöntikohteita, ja vedonlyönti onkin suosittu tapa hakea NFL:n seuraamiseen ja elämään lisää jännitystä, samoin kuin monet uudet nettikasinot. Suomessa NFL:n otteluita pystyy seuraamaan sunnuntai-iltaisin lähes parhaaseen katseluaikaan, ja lajin televisiotuotanto on nykyisin erilaisten suoratoistopalvelujen ansiosta erittäin helposti suomalaisenkin yleisön saatavilla. NFL pyrkiikin aktiivisesti laajentamaan markkina-aluettaan oman maanosansa ulkopuolelle, ja tilausta näyttäisi olevan esimerkiksi Super Bowlin maailmanlaajuisten katsojalukujen perusteella.

Vaikka NFL-sarjaa pystyy seuraamaan helposti myös Suomessa, suomalaisille pelaajille NFL on ollut kuitenkin toistaiseksi hankalasti saavutettava liiga. Suomalaiset sukujuuret omaava ja Kanadan ja Suomen kaksoiskansalaisuuden omaava Tyler Varga pelasi NFL:n runkosarjassa kaudella 2015-16 ja oli näin ollen ensimmäinen suomalainen liigassa pelannut pelaaja. Vargan lukeminen täysin suomalaiseksi on kuitenkin tulkinnanvaraista, sillä hän on saanut laji-oppinsa Pohjois-Amerikassa ja omaa ainoastaan äidin puolen sukujuuret Suomeen. Uransa aikana Vargaa yritettiin houkutella edustamaan myös Suomen maajoukkuetta, mutta miehen ammattilaisseura kielsi tämän.

Moni suomalainen on ollut lähellä

NFL:n porteilla suomalaisia on kuitenkin käynyt useampiakin. NFL:n harjoitusotteluissa ovat heidän lisäkseen esiintyneet ainakin Matti Lindholm, Seppo Evwaraye sekä Iiro Luoto. Heistä ensimmäinen oli jo 1980-luvulla Minnesota Vikingsin harjoitusleirillä esiintynyt tukimies Lindholm, joka jäi kuitenkin ilman varsinaista sopimusta joukkueeseen. Sisempi laitahyökkääjä Iiro Luoto oli puolestaan vuona 2007 NFL-seura New York Jetsin harjoitusvahvuudessa, mutta sopimus liigaan jäi hänenkin osaltaan haaveeksi. Myöskin Evwaraye pääsi vuonna 2007 mukaan NFL-joukkue Minnesota Vikingsin harjoitusryhmään, mutta pelaajasopimus jäi kuitenkin syntymättä.

Ensimmäiset suomalaiset, jotka ovat allekirjoittaneet NFL-sopimukset, ovat Klaus Alinen ja Michael Quarshie. Alinen roikkui vuonna 2006 Atlanta Falconsin ryhmässä aina liigan runkosarjan kynnykselle asti, mutta joukkueen pienentäessä ryhmäänsä muutamalla pelaajalla joutui myöskin Alinen pakkaamaan laukkunsa. Michael Quarshie puolestaan teki vuonna 2005 sopimuksen Oakland Raidersin kanssa ja pysyi joukkueen rotaatiossa vuodet 2005-2007. Vuoden 2006 harjoitusleirillä saatu polvivamma kuitenkin piti Quarshien koko kauden sivussa, ja sairasloma muodostui lopulta liian pitkäksi mahdollista NFL-debyyttiä ajatellen.

Tulevaisuus voi olla kirkas

Suomalaisilla pelaajilla on kuitenkin tulevaisuudessa hyvät mahdollisuudet päästä pelaamaan NFL:ssä. Joulukuussa 2019 uutisoitiin Helsinki Roostersin kasvatin Chris Mulumban tulleen valituksi NFL:n kansainväliseen nuorten pelaajien kehitysohjelmaan. NFL on perustanut tämän ohjelman avatakseen Yhdysvaltojen ulkopuolelta tuleville pelaajille portteja liigaan, ja Mulumba valittiin kyseiseen ryhmään kahdeksan muun nuoren pelaajan kanssa. Tämä ohjelma on myös yksi NFL:n uusista strategisista keinoista kasvattaa maailmanlaajuista suosiotaan. Mulumban NFL-haaveet ovat toki vielä auki, mutta mahdollisuudet liigaan pääsemiseen ovat olemassa.

Muista suomalaisista lupauksista huomiota on saanut myös esimerkiksi Iowan yliopistojoukkueessa pelaava Martin Veinberg, jonka on joissain yhteyksissä esitetty olevan jopa Suomen lajihistorian lupaavin pelaaja. Kanadan puolella, maailman toisessa jenkkifutiksen ammattilaissarjassa CFL:ssä pelaava Kimi Linnanmaa on puolestaan oman liigansa ensimmäinen suomalainen pelaaja. Tällä hetkellä realistisimmat toiveet suomalaisesta NFL-pelaajasta voitanee asettaa kuitenkin hehkutetun Chris Mulumban harteille. Jo vuonna 2017 vuoden jenkkifutispelaajaksi Suomessa valittu Mulumba olisi onnistuessaan toinen maamme kansalaisuuden omaava ja ensimmäinen Suomessa syntynyt NFL-pelaaja.


UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle
Noronen jatkaa SAJL:n johdossa

Noronen jatkaa SAJL:n johdossa

Suomen amerikkalaisen jalkapallon liiton liittokokous valitsi yksimielisesti puheenjohtaja Roope Norosen jatkamaan tehtävässään seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Lue lisää
Vaahteraliiga Nelonen Prolla myös ensi kaudella

Vaahteraliiga Nelonen Prolla myös ensi kaudella

Amerikkalaisen jalkapallon kotimainen pääsarja Vaahteraliiga näkyy Nelonen Prolla myös kaudella 2015.

Lue lisää
URHOtv mukana jokaisella Vaahteraliigakierroksella

URHOtv mukana jokaisella Vaahteraliigakierroksella

Amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliiga näkyy URHOtv:llä myös tulevalla kaudella.

Lue lisää
Bears lähtee tavoittelemaan jälleen paikkaa Spagettimaljaan

Bears lähtee tavoittelemaan jälleen paikkaa Spagettimaljaan

Bears lähtee pelaamaan paikasta 1.divisioonan loppuottelussa Spagettimaljassa jälleen kaudella 2012.

Lue lisää

Vaahteraliiga palaa tauolta viime kauden finalistien komennossa

Amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliiga palaa viikonloppuna juhannustauolta.

Lue lisää
Bears selvään voittoon jättiläisistä

Bears selvään voittoon jättiläisistä

Pori Bears voitti launtaina 9.6. vastustajansa Helsingistä selvin lukemin ja mätti ottelussa lähes 700 hyökkäysjaardia.

Lue lisää