Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Uuden ajan urheilua

Uuden ajan urheilua

Lajin nousukiitoa

Elektroninen urheilu eli E-urheilu on suomalaisten menestyksen myötä noussut lyhyessä ajassa koko kansan tietoisuuteen. Nuoret miehet viettävät tuntikausia ruutujen äärellä ja kisoja seuraavat urheiluareenoilla parhaimmillaan kymmeniä tuhansia ja kotiruutujensa äärellä jopa satoja miljoonia katsojia. Laji on käsittämättömän suosittua maissa kuten Korea ja Kiina. Suomessakin on saatu lukea useiden suomalaisten nuorten miesten voittaneen satoja tuhansia dollareita ja tämän uskotaan olevan vasta alkusoittoa. Maailman huippupelaajilla tienestit nousevat miljooniin. Mitä on siis elektroninen urheilu ja mistä se on saanut alkunsa?

Tekniikan kehityksen siivittämänä

E-urheilu muuttaa verkkopelaamisen seurattavaksi urheiluksi. Se jäljittelee kokemusta ammatillisen urheilutapahtuman katsomisesta, katsojat siis katsovat kun videopelaajat kilpailevat keskenään. E-urheilusta on levinnyt ja kasvanut niin suureksi viime vuosina, että pelejä voidaan usein seurata areenalla järjestetyssä urheilutapahtumassa. Kuten perinteiset urheilulajit, nämä pelit jaetaan kilpailuhin liigoissa ja turnauksissa. E-urheilu ei ole ihan uusi laji, sillä se on ollut olemassa 90-luvulta lähtien, mutta nykyisen kaltaisena teollisuutena se on vasta hiljattain alkanut saada suuremman mittaluokan. Tekniikan kehitys on mahdollistanut sen, että käyttäjäkokemus jäljittelee yhä paremmin todellista elämää. Lisäksi kehittyneet internet-palvelut ovat ratkaisseet yhteyksien nopeuteen liittyviä ongelmia ja antavat pelaajille ja katsojalle mahdollisuuden uppoutua peliin ilman tekniikasta johtuvia katkoja tai keskeytyksiä. Lisäksi mobiili-vallankumous on antanut käyttäjille mahdollisuuden päästä pelaamaan näitä pelejä mistä tahansa. Heidän ei enää tarvitse istua kotona tietokoneidensa edessä, jotta he voivat osallistua pelaamiseen tai katseluun verkossa. Nämä teknologiset edistysaskeleet ovat mahdollistaneet E-urheilun yleistymisen ihmisten päivittäisessä elämässä. Mediasta saa kuvan, että isot tienestit ovat yleisiä, mutta totuus on kuitenkin toinen. Kilpailu on äärimmäisen kovaa kuten kaikissa suurissa urheilulajeissa ja lajin nuoruudesta johtuen pelaajilla ei ole mahdollisuutta saada esim. lajiliitoilta tai seuroilta rahallista tukea. E-urheilijan yleisimmät tulon lähteet näyttävät olevan saman suuntaisia monen perinteisemmän urheilulajin kilpailijan kanssa eli vanhempien tuki on merkittävässä roolissa. Seuraavina tulevat työtulot, opintotuki, sponsoritulot ja tarpeen mukaan nopeasti saatava rahoitusratkaisu. Suurin osa pelaajista 21–35-vuotiaita opiskelijoita tai töissä kokopäiväisesti käyviä, mutta nyt heidän on helpompi sovittaa elektroninen urheilu osaksi elämää. Laji on erityisen suosittu suuressa osassa Eurooppaa. Videopelaaminen on yksi Skandinavian ja Itä-Euroopan maiden suosituimmista YouTube videoiden aiheista ja monissa maissa suuret urheilukanavat ovat päässeet hyödyntämään tätä suosiota näyttämällä e-urheilua kanavillaan. Kolme suurta e-urheiluoperaattoria ovat Turtle Entertainment, Major League Gaming ja Dreamhack. Major League Gamingilla on ollut n. 10 miljoonaa käyttäjää vuodesta 2016 alkaen. Turtle Entertainmentissä on 6 miljoonaa käyttäjää. Dreamhack taas järjestää maailman suurimman online-festivaalin. 

Nopeaa kehitystä

E-urheilusta on siis tullut viime vuosina tuottoisa teollisuus, joka tuottaa satoja miljoonia dollareita voittoa. Tämä suosio on antanut sille mahdollisuuden toimia hyvin paljon muiden ammattilaisliigojen tavoin. Operaattorit maksavat pelaajille osallistumisesta ja jakelijat maksavat operaattoreille vastineeksi oikeudesta levittää pelejä sekä yleisö maksaa katseluoikeudesta. Kuten muidenkin urheilun ja toimialojen tapaan laji on suosittu mainostajille ja yhteistyökumppaneille, jotka ovat tiiviisti mukana tapahtumissa.

Suomessakin toiminta tässä lajissa on yhä paremmin organisoitua ja kasvattaa kovaa vauhtia suosiotaan. Pelaajia edustaa ja heidän etujaan valvoo Suomen elektronisen urheilun liitto - SEUL, joka pyrkii myös mm. kehittämään lajia ja sen tunnettavuutta Suomessa. Lajin järjestäytymisestä ja paikan urheilun kentällä ottamisesta puhuvat vahvaa kieltään myös SEUL:n siirtyminen liikunnan järjestöavustusten piiriin. Tähän saakka liitto on saanut toiminta-avustusta nuorisotyötä tekevänä järjestönä. Isommassa mittakaavassa tätä näkemystä vahvistaa e-urheilun pyrkiminen olympialaisiin. Suomen mestaruudestakin jo pääsee lajissa kamppailemaan ja osallistumaan vaikka psyykkisen valmennuksen työpajoihin, Myös perinteiset urheiluseurat kuten Porin Ässät ovat alkaneet panostaa tähän uuteen lajiin. Tulevaisuuden haaveina Porissa e-urheilun suhteen ovat oman junioritoiminnan käynnistäminen ja oma iso pelitapahtuma. Mielenkiintoa lajia kohtaan siis riittää ja toiminta voi kehittyä ja kasvaa ajan hengen mukaisesti nopeaankin tahtiin.


Takaisin edelliselle sivulle
Voittaako Bayern Munchen mestaruuden, kuka juhlii Englannissa

Voittaako Bayern Munchen mestaruuden, kuka juhlii Englannissa

Jalkapallokausi pääsi kuin pääsikin uudelleen alkuun. Miljoonia vuodessa ansaitsevat futistähdet pelaavat isoilla hienoilla areenoilla ilman katsojia, sillä joukkueiden omistajilla ei ole varaa jättää jalkapallokautta pelaamatta.

Lue lisää
Tuleva kesä, urheilu ja sohvaurheilijat

Tuleva kesä, urheilu ja sohvaurheilijat

Alkuvuosi 2020 näytti jo pahalta urheilua seuraaville katsojille. Nimittäin kaikki meistä urheilua seuraavista eivät välttämättä itse kovin aktiivisesti liiku, mutta nyt meni pitkä tovi, ettei televisiostakaan tullut mitään urheilua.

Lue lisää
UrheiluSuomi.com etsii uusia avustajia

UrheiluSuomi.com etsii uusia avustajia

Kiinnostaako sinua urheilu? Haluatko päästä lähemmäksi tapahtumia kuin mitä olet aiemmin päässyt?

Lue lisää
UrheiluSuomi.comin sivustolle muutoksia

UrheiluSuomi.comin sivustolle muutoksia

UrheiluSuomi.comin sivusto on laajentunut syyskuun alussa kattamaan myös Hämeenlinnan ja Kuopion.

Lue lisää
SH4 jakoi ensimmäiset apurahat

SH4 jakoi ensimmäiset apurahat

Sami Hyypiän perustama hyväntekeväisyysyhdistys, SH4 tukirengas, jakoi ensimmäiset apurahat keskiviikkona Vantaalla.

Lue lisää
Lahden vuoro liittyä mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Lahden vuoro liittyä mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Uusin tulokas UrheiluSuomi.comin sivustolla on Lahti. Lahden sivuston sisältöä päivitetään ja kehitetään vähitellen kesän aikana.

Lue lisää