Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Satakunnan naiset ennätystyöntöihin EM-lavalla

 
Satakunnan naiset ennätystyöntöihin EM-lavalla

Maamme kaksi parasta naispainonnostajaa – ja monen mielestä myös parasta miehetkin mukaan laskien – Kankaanpään Voimailijoiden Heidi Harju ja Puntti-Karhujen Anna Everi ylsivät molemmat uusiin Suomen ennätyksiin eilen EM-painonnostossa. Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa käytävissä Euroopan Mestaruuskilpailuissa Everille kirjattiin ensi sarjan 58 kiloa työnnön Suomen ennätys 103 kiloa, jossa oli parannusta hänen 23-vuotiaiden EM-kisoissa työntämäänsä ennätykseen yksi kilo. Heidi Harju oli tuosta painosta jo epäonnistunut, käveli lavan reuna yli, mutta otti viimeiseensä kilon lisää ja tuomariäänin 2-1 nosto hyväksyttiin. Näin ennätys tuli Harjun nimiin.

Myös yhteistuloksessa Heidi Harju korjaili SE-numeroita. Tulos 188 kiloa tiesi kolmen kilon parannusta edelliseen, joka olikin jo 9 vuoden takaa ja Harjun omissa nimissä.

Tempauksessa Satakunnan tytöt jäivät kumpikin alkupainoonsa. Everi aloitti varovasti 76 kilosta, joka helähti kevyesti suorille käsille. Mutta korotukset ensin 78 kiloon ja sitten viimeiseen yritykseen 80 kilosta menivät yli pään ja putosivat siten ennen aikojaan lavalle. katsmoon näytti, että raudat olivat aivan liian kevyitä kilpanostoiksi.

Harju aloitti 84 kilosta, tempaushan on perinteisesti hänen parempi lajinsa. Ensimmäisellä tuli pummaus, tanko putosi takaa yli. Toisen Harju taisteli samat raudat hyväksytysti ylös. Kolmas nosto uudesta Suomen ennätyksestä 88 kiloa oli kuitenkin liikaa.

Molemmat Suomen naiset nostivat sarjan B-ryhmässä. Harjun tempaus tuotti ryhmänsä kakkossijan, mutta A-ryhmän nostettua, lopulliseksi tuli 7. sija. Everin sijoitus tempauksessa oli 11.

Työnnössä Heidi Harju saavutti myöskin 7. sijan, Anna Everi oli 9. Pronssi vietiin 108 kilolla, joten kovin kaukana eivät suomalaisnaiset mitalistakaan olleet. Vuosi sitten pronssiin riitti 106 kiloa. Yhteistuloksissa harju sijoittui lopullisesti 8. sijalle, Everi oli yhdeksäs. Kun 53 kilon sarjan Sini Kukkonen oli edellisenä kisapäivänä kymmenes, ovat suomalaiset tosi tasaisesti kisaamassa maan ykkösnostajan tittelistä.

Voiton sarjassa 58 kiloa vei viimevuotisee tapaan Valko-Venäjän Nastassia Novikava. Viime vuonna tulos oli 238 nyt livoimaiseen voittoon riitti 225 kiloa. Ukrainan Julia Paratova nappasi hopealätkän 200 kilolla ja Puolan takavuosien maailmanmestari Aleksandra Klejnowska- Krzywanska pronssia 196 kilolla. Kovin kaukana ei siis Eurooppalainen kärki Satakunnan tytöillä ole.

Keskittymisvaikeuksia

Molemmilla nostajillamme oli ongelmia keskittyä kilpailuunsa. Heidi Harjun kohdalla ongelman aiheutti hänen halunsa käyttää työnnössä voimanostajien suosimaa tiukkaa trikoota. Kansainväliset säännöt eivät sitä missään nimessä kiellä, mutta Painonnostoliiton edustussäännöissä todetaan, että nostajien on käytettävä liiton edustusasua. Sellainenhan ei toisen lajin asu tietenkään ole. Päätös liitossa viipyi EM-kisojen aattopäiviin ja asiassa joustettiin, joten Harju nosti työnnön voimanostotrikoilla. Päätöksen viivyttely kuitenkin häiritsi luonnollisesti keskittymistä itse kilpailuun. Syynä kisa-asun vaihtoon on se, että tiukka voimanostoasu auttaa nousemaan työnnössä kyykystä huomattavasti helpommin kuin normaalia painonnostotrikoota käyttäen.

Anna Everin keskittymistä taas häiritsivät työpaikkaongelmat. Everi työskentelee väliaikaisesti ja osapäiväisesti Painonnostoliiton toimistossa ja kuten olemme saaneet iltapäivälehdestä lukea, liiton toimistopäällikkö on syytettynä dopingaineiden maahantuonnista. Helmi-maaliskuun vaihteessa tytön mennessä töihin olikin esimiehen sijasta toimistossa tullimiehiä. Toimisto suljettiin ja tietokoneet vietiin tutkittaviksi. Onneksi liittoa tutkinnan jälkeen ei mitenkään voitu liittää toimistopäällikön yksityishenkilönä tekemiin vakaviin rikkomuksiin. Muutaman viikon ajan toimisto oli kuitenkin suljettu ja se hankaloitti työn tekoa ja varmasti vaikutti projektisihteerin keskittymiseen arvokilpailuihin.

Asiaa eivät yhtään auttaneet varsin vakavat yhteenotot Everin entisen valmentajan, liiton valmennus- ja koulutuspäällikön, Karoliina Lundahlin kanssa. Nämä eivät koskeneet mitenkään edellä mainittua toimistopäällikön rikosepäilyä vaan aivan normaaleja toimistotöitä ja niiden hoitotapaa.

Nämä ongelmat huomioon ottaen satakuntalaisnaiset selviytyivät erinomaisesti kilpailustaan. Kova taistelu olympiapaikasta jatkuu kiivaana.

UrheiluPori


Takaisin edelliselle sivulle
Porissa nostettiin rautaa torstaina

Porissa nostettiin rautaa torstaina

Porin urheilutalon painonnostosalissa kilpailtiin torstaikansalliset ja jo perinteeksi muodostuneen MR-cupin viides osakilpailu.

Lue lisää
Anna Everi ennätyksellään viides EM-kisoissa

Anna Everi ennätyksellään viides EM-kisoissa

Porilaisnostaja Anna Everi lunasti häneen kohdistuneet odotukset painonnoston EM-kisoissa Tbilisissä.

Lue lisää
Painonnoston 17-vuotiaiden SM-kilpailut Porissa 24.-25.5.2014

Painonnoston 17-vuotiaiden SM-kilpailut Porissa 24.-25.5.2014

Porissa järjestettiin painonnoston 17-vuotiaiden SM-kilpailut 24.-25.5.2014.

Lue lisää
Painonnoston 17-vuotiaiden SM-kilpailut Porin urheilutalolla 21.-22.5.

Painonnoston 17-vuotiaiden SM-kilpailut Porin urheilutalolla 21.-22.5.

Puntti-Karhut järjestää jälleen ensi viikonvaihteessa kotimaiset painonnoston arvokilpailut.

Lue lisää
Anna Everille jälleen uusi Suomen ennätys

Anna Everille jälleen uusi Suomen ennätys

Puntti-Karhujen menetys viikonvaihteen painonnoston SM-kilpailuissa Rovaniemellä oli varsin kaksijakoinen.

Lue lisää
Painonnoston Lounais-Suomen piirinmestaruuskilpailut kuvina

Painonnoston Lounais-Suomen piirinmestaruuskilpailut kuvina

Kuvia Porissa lauantaina järjestetyistä painonnoston Lounais-Suomen piirinmestaruuskilpailuista.

Lue lisää